Pe parcursul lunii decembrie, s-a desfășurat proiectul educațional „Școala mea are culoarea albă – Școala mea cu omuleți albi”– activitate  extrașcolară  dedicată întregii comunități. Activitatea a fost totalmente organizată de dna Maia Dovbîș – profesor educația plastică.

 

 Obiectivele au fost:

-Promovarea relațiilor de parteneriat între comunitatea școlară și locală;

-Altoirea în suflete a dragostei pentru tradițiile și obiceiurile de iarnă;

-Sensibilizarea comunității privitor la frumusețea verbului și gestului „A DĂRUI”;

-Sensibilizarea elevilor și maturilor asupra problemei ce ține de socializarea/ comunicarea redusă.

Argument:

Proiectul  educațional  „Școala mea are culoarea albă – Școala mea cu omuleți albi” a venit ca o reacție la dorul de poveste, de copilărie, de pur a fiecăruia din noi –elevi, profesori, părinți, care cuprinși în vârtejul preocupărilor cotidiene uităm deseori de lucrurile minunate la care aspiram cândva, uităm că lucrurile mari se fac mai mult cu inima și cu dorință.

De ce omuleții albi/de zăpadă? Omul de zăpadă este unul din cele mai frumoase simboluri ale sărbătorilor de iarnă.

Fiecare din noi a făcut în viața lui un om de zăpadă.   Neimpuși de nimeni, din ce ne-a dat Domnul și cu ce am avut la indemână, am înălțat aceste statui a toleranței, a bunăvoinței, a răbdării, a veseliei. Omul  de zăpadă are întotdeauna ceva din puritatea zăpezii imaculate, ceva din fragilitatea  lucrurilor sensibile care ușor-ușor se duc, neîmpovărând pe nimeni. Uneori are puterea să deștepte în noi puteri, bucurii și sentimente pe care le credeam uitate.

   Toți putem fi oameni de zăpadă! 

Activitățile proiectului educațional  „Școala mea are culoarea albă – Școala mea cu omuleți albi” au fost orientate spre a face lumea mai bună, mai atentă la sine și cel de e aproape. Au primit invitații toată comunitatea școlară și au acceptat provocarea 27 de clase.

Astfel, toată luna, profesorii, învățătorii și elevii au muncit, iar la sfârșitul celei de-a doua decade, 5 echipe de evaluatori au evidențiat frumusețea, ingeniozitatea, unicitatea fiecarei creații din cele cinci concursuri:

„Parada omuleților de zăpadă” –eval.: Pulbere V., Pînzaru N.,  Baciu V., Lupan T.

Lucrări plastice „Familia lui Moș Dalbu” – eval.: Dovbîș M., Cozma N., Todirașco A., Savca R.

Conc. eseurilor „Scrisoare Zăpezilor” – eval.: Oprea A., Racila T., Zmeu M., Bumbu V.

Conc. de amenajare „Palatul Iernii” – eval.: Zbigli M., Solomițchi S., Vier C., Buzila A., Marciuc L.

Conc. „O prăjiturică pentru omul de zăpadă” – eval.: Golban G.,Russu A., Prepeliță A., Bumbac C.