În scopul prevenirii răspândirii virusului COVID-19 și asigurării securității protecției vieții și sănătății elevilor și angajaților din sistemul educațional, s-a decis prelungirea vacanței. Astfel, DGETS solicită ca diriginții de clasă în parteneriat cu familiile elevilor să monitorizeze locul aflării copiilor pe parcursul vacanței. Mizăm foarte mult pe colaborarea Dvs, pe responsabilitate părinților, și-i îndemânăm să monitorizeze copiii, să-i implice în lectură, în activități de recuperare și petrecere a timpului util și în siguranță.

De asemenea, le puteți arăta cum să strănute sau să tușească în pliul cotului; explicați-le că cel mai bine este să nu se apropie prea mult de un grup de persoane, fie că sunt bolnave sau stau în rând după cumpărături. Și explicați-le că cel mai important în perioada pandemiei este să STĂM ACASĂ până când se micșorează numărul de persoane infectate din municipiul Chișinău.

Astfel, părinții sunt îndemnați să acorde o atenție deosebită copiilor pe durata vacanței de toamnă și să le idetifice ocupații utile. Elevii sunt îndemnați să respecte regulile de circulație, să nu se joace pe drumurile publice sau în apropierea acestora, ci doar în locurile special amenajate, unde nu circulă mașini: parcuri, terenuri de sport, curțile etc.

Totodată în contextul stării de urgentă în sănătatea publică din municipiul Chișinău, DGETS reiterează despre necesitatea respectării stricte a măsurilor de prevenire a infecției cu noul virus COVID-19:

  • Respectarea regulilor de igienă, purtarea obligatorie a măștilor în transportul public, în spațiile comerciale și în spațiile publice închise, inclusiv în spațiile publice deschise, masca trebuie să acopere atât gura, cât şi nasul;
  • Respectarea distanței sociale/fizice între persoane de minim 1 metru, cu excepția cazurilor când, prin prevederi speciale, se stabilește respectarea unei distanțe mai mari între persoane sau în cazul regulilor de transportare a persoanelor în transportul public;
  • Dezinfectarea regulată a mâinilor.