Ziua de 1 Decembrie marchează un moment istoric în care sărbătorim unitatea şi spiritualitatea unui popor cu valori şi tradiţii care merită cinstite.
Se împlinesc 104 de ani de când la Alba Iulia s-a desăvârşit cel mai însemnat act din istoria milenară, dramatică şi eroică a poporului român. A fost momentul când într-o atmosferă de vibrantă însufleţire patriotică, Marea Adunare Naţională a votat în unanimitate istorică „Declaraţia de Unire cu Ţara”.
Este obligația urmașilor să rememoreze cu preţuire şi respect glorioasele fapte de vitejie ale eroilor neamului, spiritul de dăruire şi sacrificiu pentru împlinirea unui ideal viu – făurirea Statului Naţional Unitar având la bază unitatea de neam, limbă şi cultură.
Tradițional, elevii claselor a IX-a și a XII din IPLT”Alexandru cel Bun”, ghidați de profesorii de istorie: Buzila Ana, Bou Elena, Grecu Corina, Marciuc Liliana și Macovei Valerian au marcat aceasta zi prin întâmpinarea elevilor și a profesorilor cu pâine și sare, muzica patriotica, populară-simboluri ale neamului românesc. Iar fiecărui cadru didactic i-a fost înmânat câte un certificat personalizat cu titlul onorific de cetățean al României Mari.